Lista alergenów

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
 Nr 1169/2011  w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub  ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7 .Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały (Amy gdalus communis L), orzechy laskowe  (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy maka damie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10.Gorczyca i produkty pochodne
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO 2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 

JADŁOSPIS DEKADOWY od 16.10.2017r. do 27.10.2017r.

            PONIEDZIAŁEK  16.10.2017r.
Kapuśniak z kapusty kiszonej z kiełbasą, pieczywo.
Ryż z sosem śmietanowo- owocowym, jabłko i marchewka krojona.
Kompot                                             (1,7,9)
           WTOREK     17.10.2017r.
Zupa wiejska z ziemniakami, pieczywo
Kluski śląskie, pieczeń w sosie własnym, kapusta czerwona gotowana.
Kompot                                           (1,3,7,9)
           ŚRODA          18.10.2017r.
Zupa owocowa z makaronem,
Ziemniaki, jajko sadzone, mizeria z jogurtem naturalnym.
Kompot                                           (1,3,7,9)
            CZWARTEK   19.10.2017r.
Zupa szpinakowa z ziemniakami, pieczywo
Ziemniaki, udko duszone, marchewka gotowana z groszkiem.
Kompot,    banan krojony.            (1,7,9)                                       
            PIĄTEK      20.10.2017r.
Żurek z jajkiem i ziemniakami, pieczywo
Pierogi ruskie okraszone tłuszczem i cebulką, ogórek kiszony krojony.
Kompot                                          (1,3,7,9)

            PONIEDZIAŁEK  23.10.2017r.
Zupa prezydencka z ziemniakami, pieczywo
Kasza jęczmienna, gulasz drobiowy, ogórek kiszony.
Kompot, jabłko krojone            (1,7,9)
 
            WTOREK  24.10..2017r.
Zupa grochowa z ziemniakami i warzywami, pieczywo
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem.
Kompot, ogórek kiszony krojony    ( 1,3,7,9)                                                        

             ŚRODA 25.10..2017r.
Krem z pora z grzankami,
Ziemniaki, filet z mintaja z warzywami  , ogórek zielony krojony.
Kompot                                             (1,7,9)

            CZWARTEK 26.10..2017r.
Kasza manna na rosole,
Ziemniaki, gołąbki z mięsem mielonym, sos pomidorowy.
Kompot, marchewka krojona        (1,7,9)

            PIĄTEK  27.10.2017r.
Czerwony barszcz z ziemniakami, pieczywo
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym.
Kompot, marchewka krojona        (1,3,7,9)